25 februarie 2011

Bancurile de vineri

În premieră vă prezentăm bancurile de vineri pe Blogul Verde ! Cum să începeți un weekend fără să râdeți puțin ? Noi am găsit soluția !

În primul rând, vom prezenta bancurile propuse de VOI

Bula intra grabit intr-o farmacie, plina ochi, cu o coada nesfarsita. Isi croieste loc prin randul gros, spunand intr-una:

- Dati-va, dati-va la o parte, domnilor!... Am pe cineva la pat!...
Pana la urma, ajuns la ghiseu, ii murmura farmacistei:
- Dati-mi un ... un... un... prezervativ!...

..

Bula si Strula se intalnesc la portile Raiului.
Bula:
- Strula, tu de ce ai murit?
- De bucurie! Da' tu?
- Eu, de frig! Da' cum adica ai murit ... 'de bucurie'?
- Pai am primit un telefon la servici ca ma inseala nevasta. Am fugit acasa si m-am uitat peste tot; in dormitor, in bucatarie, pe balcon, in baie... Nimeni! Si atunci am murit de bucurie!
- Ba', prostule!... Trebuia sa cauti si in frigider! Si-atunci, acum traiam amandoi!...


Bula si Strula se angajeaza la o sectie de politie.
In prima lor zi de lucru au alarma la o banca. Cand ajung, prind hotul si ii spun:
- Lasa banii, ca daca te lasi prins, noi o sa-ti dam dublu fata de cat furai de la banca.
Hotul se lasa prins.
La scurt timp dupa aceea, hotul scapa din puscarie, iar Bula si Strula se iau dupa el, pana il prind iar si ii zic:
- Lasa banii, ca daca te lasi prins iti dam noi triplu.
Hotul se lasa iar prins.
Iarasi scapa din inchisoare si iar vin dupa el Bula si Strula si iar ii zic:
- Daca te lasi prins, noi iti dam cvadrublu fata de ce furai din banca.
Hotul iar se lasa prins.
La sectie, hotul se adreseaza sefului lui Bula si lui Strula:
- Dom'le, da' pe astia numa' cu spaga ia-ti invatat?!?...


Acestea au fost bancurile prezentate de către Claudiu .



24 februarie 2011

Concurs special !


Un concurs special care cred că nici nu veți participa ca deobicei . Dar, o să maresc miza, o să măresc premiul ! Ce trebuie să faci ? Pur și simplu găsește continuarea poveștii noastre și puteți să puneți și un titlu ! Aș dori să scrieți CORECT CALIGRAFIC, FĂRĂ GREȘELI GRAMATICALE ! Data limită 27 martie 2011 .Ne puteti trimite pentru concurs pe e-mail !

ÎNCEPUT
Andrei mergea pe lac când deodată se auzi un zgomot. Era noapte și cerul se stingea, soarele scădea ușor . Vedea o lumină venind din pădure . Era FOC !! Ce să ne facem ? Cum să ne întoarcem când nu se poate ?

FINAL
Și în final, Andrei a ajuns cu bine acasă , dar Sara a rămas mereu nedumerită de ce s-a întâmplat .

Blogul Verde de cultură generală !

Un concurs despre Blogul Verde, despre trecutul acestuia . O să anunț când va incepe concursul . Detalii, o să fie 3 etape Început, Semifinală și Finală , iar întrebarile vor fi grilă .


P.S. Până atunci, pregătiți-vă pentru concurs ! Va fi un premiu foarte MARE ! Vă asigur ! Good luck !

De Dragobete, iubește autentic românește !



Dragobetele este o sărbătoare românească celebrată pe 24 februarie sau în unele locuri pe sau la 28 februarie, l, 3 și 25 martie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Etimologia cuvântului a fost dezbătută de numeroși etnologi și filologi, propunându-se variate explicații pentru originea sa. Tradiții se păstrează cu precădere în sudul și sud-vestul României.

Dragobetele a luat nastere din dorinta de a promova traditia autentica romaneasca. Este o sarbatoare, din pacate, de multi uitata dar si necunoscuta multor romani. Ni se pare absolut nedrept sa se faca atata reclama unei sarbatori precum Valentines Day care nu-si are provenienta din traditiile romanilor si care la origine era o sarbatoare catolica. Acum nu se stie sigur cum a luat nastere . Dragobetele incearca sa aduca in prim plan importanta respectarii traditiei mai presus de toate. Dragobetele nu spunem ca trebuie sarbatorit exact cum cere traditia pentru ca prin trecerea timpului vremurile se schimba, oamenii se schimba si la fel si unele sarbatori, trebuie adaptate.Dragobetele, dupa cum se stie, se sarbatoreste inca in unele regiuni ale tarii cu preponderenta in mediul rural. Din pacate in mediul urban romanii nu tin cont de 24 februarie. Nimeni nu este obligat si nici nu este cu putiinta sa aplicati unele obiceiuri de Dragobete (pot fi respectate indeosebi in mediul rural) insa nu uitati traditia romaneasca. De 24 februarie spune-le celor din jurul tau ca este sarbatoare romaneasca. Spune-i celui de langa tine, persoanei iubite, “Te iubesc”, “Dragobete, te iubesc” ori saruta fetele si pronunta “Dragobetele saruta fetele”. Ofera-i persoanei de langa tine un cadou, simbolic, o floare, intr-o sarbatoare pur romaneasca. Intr-un final dragobete.ro nu cauta sa va oblige sa nu sarbatoriti Valentines Day. Aceasta hotarare va apartine in totalitate.Dragobete.ro incearca sa aduca traditia romaneasca acolo unde ii este locul, in inimile milioanelor de romani. Iubeste pe limba ta, iubeste romaneste ! Fii mandru ca esti roman.



20 februarie 2011

Aforisme latine celebre ( Partea I )

Absus optimi pessimus.
Excesul de bine duce la mai rău .


Acta,non verba !
Fapte, nu vorbe !


Aliena mala utile exemplum.
Răul altuia este un exemplu util,
(Învață din răul altuia.)


Aliena ne cures .
Ne duce grija altuia.
Publius Afer Terentius (190-159 i.H.r)


Amore, more, ore, re probantur amicitiae .
Prin iubire, comportament, vorbire si imprejurari sunt puse la incercare prieteniile .


Amicus animae dimidium.
Prietenul este jumatate din suflet.
Quintus Flaccus Horatius (65-8 i.H.r)



Ars longa, vita brevis .
Arta este indelungata, viata este scurta .
Hippocrates (460-377 i.H.r.)



Audaces fortuna ivuat , timidosque repellit.
Soarta ii ajuta pe cei indrazneti, iar pe cei timizi ii respinge .


Audentes Deus ipse iuvat .
Pe cei indrazneti ii ajuta insusi Dumnezeu .
Publius Ovidius Naso ( 43 i.H.r- 17 d.H.r)


Bis dat, qui cito dat .
Da de doua ori acela care da repede .
Publilius Syrus (Sec. I d.H.r.)


Bonis nocet , qui malis parcit.
Cine cruta pe cei rai provoaca rau celor buni.
Lucius Annaeus Seneca (4 i.H.r- 65 d.H.r)



Calamitas virtutis occasio est.
Nenorocirea este un prilej de a-ti arata integritatea morala.
Lucius Annaeus Seneca


Carpe diem.
Traieste din plin ziua !
Quintus Flaccus Horatius (65-8 i.H.r)



Carum est quod rarum est.
Placut este ceea ce si rar este.


Cibi condimentum fames est.
Cel mai bun condiment este foamea .
(Foamea este cel mai bun bucatar )


Clara pacta, boni amici.
Intelegeri clare, prieteni buni.


Clavus clavi extruditur .
Cui pe cui se scoate .
Marcus Tullius Cicero ( 106 - 43 i.H.r.)

Conscientia mille testes .
Constiinta face cat o mie de martori .
Marcus Fabius Quintilianus ( cca. 30 - 100 d.H.r.)



19 februarie 2011

Istanbul


Istanbul (fost Constantinopol, fost Bizanţ) este cel mai mare oras al Turciei. Desi nu mai este capitala Turciei, Istanbulul are o pozitie majorã în economia si cultura tãrii, fiind cel mai important centru de comert international al Turciei. Singurul oras din lume ce se desfãsoarã pe malurile a douã continente, Europa si Asia, Istanbulul, a fost întemeiat de împãratul Constantin cel Mare, pe locul fostei colonii greceşti Bizant. Sub numele de Constantinopol, orasul a servit drept capitalã a Imperiului Bizantin pentru mai bine de un mileniu. Ulterior, a devenit capitalã a Imperiului Otoman În 1930, numele oficial al orasului a devenit Istanbul. Oraşul este supranumit „Cetatea Eternã” Aşezare geografică Oraşul vechi se află pe malul strâmtorii Bosfor, care separã Europa de Asia si Marea Neagră - de Marea Marmara. În ziua de azi, orasul este mult mai mare si acoperã atât partea europeanã, cât si cea asiaticã. Atracţii turistice Patrimoniul artistic al Istanbulului este extrem de vast. Printre principalele obiective turistice se numără bisericile, moscheile şi muzeele: Catedrala Sfânta Sofia sau “Biserica Sfintei Întelepciuni”-Hagia Sofia, Fatyh Camii, Biserica Preafericitei Sfânta Maria, una dintre cele mai apreciate lucrãri ale stilului bizantin, Moscheea Albastrã (Sultan Ahmet Camii), datoritã motivelor florale si arãbescuri în nenumãrate tonuri si combinatii de albastru, este singura moschee din lume prevãzutã cu sase minarete, Palatul Topkapı Saray localizat în spatele Catedralei Sf. Sofia, Yerebatan Saray sau Palatul Scufundat este o altã sursã de atractie sub forma unei camere luminate având tavanul ca de catedralã, sprijinit pe 336 de coloane. Printre alte puncte de atractie demne de vizitat sunt Marele Bazar, Hipodromul, Moscheea lui Soliman Magnificul sau Suleymanya Cami, Catedrala Sf. Irina, Muzeul Mickiewicz şi Muzeul de Arheologie din Istanbul. Istanbul se află la 456 km distanţă de capitala Turciei, Ankara. Aeroporturi Orasul este deservit de doua aeroporturi: principalul aeroport, Aeroportul Internaţional Ataturk, la 24 km de centrul orasului, de unde se poate face legătura cu toate oraşele importante din lume si Sabiha Gokcen International Airport

Vine primăvara !









Tocmai mă plimbam pe afară când deodată văd niște ghiocei ! Semn că se apropie primăvara ! Se vor împărți mărțișoare pentru fete, va fi Ziua Femeilor și Paștele ! Ce să mai zic ? Vor fi Ziua Păcălelilor, Iarba Verde, voi ce altă sărbătoare mai știți ?Vouă ce vă place cel mai mult la primăvară ?

Florile de primăvară sunt : ghiocei, liliac , lăcrămioare, lalea, brândușe , zambile

Păsările călătoare care se întorc din țările calde : rândunica, mierlea, graurul, ciocârlia, prepelița, privighetoarea, pelican, pupăză, turturica, barza, cucul , socoveata

Poze de primăvară :

































































































Și dacă tot se apropie Ziua Femeilor, m-am gândit să vă ajut cu cadoul :-) . Păi, m-am gândit la o felicitare pentru mamele voastre, sper să vă ajute . Sau puteți dărui un cadou de mai de jos

- buchet de flori
- ghiveci cu flori
- vaza pentru flori
- scrisoare de multumire (scrisa de mana, inregistrare audio sau video. Cu siguranta, surpriza va fi extrem de placuta.)
- cina pregatita de tine si/sau intreaga familie
- intalnire surpriza cu intreaga familie (mai ales daca nu mai locuiti in acelasi oras, surpriza va fi maxima)
- tort cu mesaj personalizat (comandat si cumparat de la cofetarie sau pregatit chiar de tine)
- dulciurile preferate
- cutie cu bomboane de ciocolata
- cos cu bunatati si delicatese (cutii frumos ambalate cu prajituri, fursecuri sau bomboane)
- rezervare la restaurant, pentru o cina cu intreaga familie
- bilete la un spectacol muzical (opera, opereta, concert simfonic, concertul formatiei sau artistului preferat) sau de teatru
- week-end la munte
- excursie la munte, la mare sau in strainatate
- programare la coafor
- sedinta de tratament la un salon Spa
- sedinta de masaj de relaxare sau terapeutic
- abonament la un salon Spa sau de masaj
- abonament la o sala de fitness
- aparatura pentru exercitii fizice efectuate acasa

În felicitare trebuie să scrie cât de mult o iubiți pe mama voastră și puteți adăuga si o poezie .

"Am vrut sa-ti culeg o floare,
Un mic ghiocel frumos,
Dar pana la urma moare
Si cui e de folos?
E ziua ta, mamico,
In dar ti-am adus inima
Si crede-ma, mamico,
Un dar mai frumos nu se putea.

Am vrut sa-ti culeg stelute,
Sa-ti fac un frumos colier,
Dar cine nu stie oare
Ca in zori stelutele pier?

Am vrut sa-ti culeg o raza
De soare, sa-ti prind in par,
Dar tu stralucesti mai tare
De dragoste si dor.

"Frumusetea paleste, iubirea se stinge, frunzele prieteniei cad. Secretul mamei este sa le supravietuiasca tuturor."

Primul cuvant pe care copilul il invata este "mama". Cuvantul "mama" este rostit de catre toti oamenii, cu mic, cu mare.



















In fapt, intreaga luna martie este dedicata femeilor, iar gesturile de afectiune zilnice sunt dublate, in aceasta perioada, de daruri mai mult sau mai putin scumpe, menite sa le arate mamelor, sotiilor, surorilor, prietenelor, colegelor de serviciu si nu numai cat de mult este apreciata prezenta lor in viata noastra.

In cazul in care te gandesti ca mai ai mult timp pana cand te vei prezenta cu darul ales in fata persoanelor dragi, ai mari sanse sa lasi goana dupa cadouri pe ultima suta de metri, cand va fi prea tarziu sa mai gasesti darul dorit. Si asta deoarece, in apropierea lunii martie, forfota este maxima in magazine si mall-uri, iar misiunea ta va fi, astfel, mult ingreunata.

Tocmai de aceea, ne-am gandit sa iti punem la dispozitie, inca de pe acum, o
o lista de sugestii de cadouri . Cu siguranta, in multitudinea de idei vei putea regasi un cadou potrivit pentru mama, sotia, bunica, sora sau prietena ta.

In plus, cine a spus ca este obligatoriu sa cheltuiesti o suma exorbitanta pentru un cadou? Un dar are valoare simbolica, iar gestul emotioneaza mai mult decat pretul obiectului in sine.

Iti amintesti felicitarile si scrisorile pe care le pregateam, la scoala, pentru mamele noastre, cu ocazia zilei de 8 Martie? Oricat de desuet ar putea parea un astfel de gest acum, in era vitezei si a tehnologiei, gandeste-te cat de mult ar insemna pentru mama, sotia, bunica sau sora ta o scrisoare de multumire si apreciere pentru tot ceea ce au facut pentru tine, de-a lungul timpului.

Bancurile voastre

În acest articol va trebui să lăsați ca comentarii bancuri . În fiecare săptămână, în fiecare vineri se vor posta noi bancuri, iar cele mai bune bancuri ale voastre se vor publica acolo și veți câștiga un premiu valoros ! Deci, ce mai așteptați ?


P.S. Fie ca cel mai bun să câștige ! Aș aprecia dacă bancurile ar fi originale .


Blogul Verde Administrator . Contact blogulverde@yahoo.com

17 februarie 2011

Codul Bunelor Maniere

Omul nu traieste singur, izolat, el a devenit om atunci cand, pentru a exista, a fost nevoit sa intre in relatii cu altii . El comunica cu semenii sai, isi infrunta cu ei ideile, se dezvolta impreuna cu altii, intr-un cuvant : traieste intr-o colectivitate sociala careia nu-i este indiferent modul de comportare al fiecarui individ in parte.

Astazi, reteta succesului poate fi data de integrarea cat mai rapida in '' lumea reala '' , lume in care se da din ce in ce mai multa importanta aparatelor . Da chiar si in aceasta lumea, bunele maniere reprezinta o adevarata carte de vizita .

Codul bunelor maniere reprezinta, de fapt, '' arta de a trai frumos '' in toate imprejurarile vietii .

Ne propunem ca, incepand cu acest numar, sa va prezentam pe rand cate o regula '' de aur '' a comportarii civilizate in societate .

Iata cateva din regurile sale de baza :

- barbatul saluta mai intai o femeie , chiar daca este mai tanara ;

- tanarul sau tanara ii saluta pe cei mai in varsta ;

- noul venit pe cei care sunt deja adunati ;

- inferiorul pe superiori.

Este obligatoriu sa raspunzi la orice salut deoarece a refuza sa raspunzi la un salut inseamna sa-l jignesti grav pe cel care ti s-a adresat .

Strangerea mainii se practica mai ales cand cele doua persoane care se intalnesc urmeaza sa se opreasca si sa stea putin de vorba . Este o forma de salut care dateaza din antichitate si care este incarcata de un simbol profund .Sa saluti pe cineva strangandu-i mana este un semn mare de stima. In acest caz : regurile sunt inverse : cel care intinde mana primul este o doamna , persoana mai in varsta sau superiorul .

Alimentatia sanatoasa




Alimentatia reprezintã domeniul în care se fac cele mai grave erori. Omul modern se hrãneste într-un mod nesãnãtos, mãnancã prost si mult. Asa se face cã o persoanã din douã suferã de exces de greutate (depãsirea cu peste 10% a greutãtii normale). Aceasta are efect nefast asupra sistemului osos, a scheletului si asupra aparatului motor, în special asupra pãrtii inferioare a
corpului. Cu cat excesul în greutate este mai mare cu atat creste si procentajul persoanelor care suferã de maladii coronariene (anginã pectoralã, infarct miocardic, ateroscleroza), sau cu afectiuni cancerigene, cum ar fi cancerul intestinelor. Statisticile aratã cã peste 30% dintre obezi mor din cauza bolilor de ficat sau a diabetului. De asemenea obezii pot avea probleme mult mai mari decat cei cu greutate normalã în cazul unor inteventii chirurgicale.

Cea mai mare gresealã fãcutã în domeniul nutritiei, priveste absorbtia excesivã a hidratilor de carbon, care sunt lipsiti de valoare nutritivã si care se gãsesc în: zahãr, dulciuri, fãinã, bãuturi alcoolice. Acestea sunt transformate de organism în depuneri de grãsimi.
Obezii se aflã în interiorul unui cerc vicios. Grãsimea nu mai este la modã, iar mass media înfãtiseazã sãptãmanal o imagine care contravine modului de viatã a persoanei obeze. Astfel, aceasta se confruntã, mai mult sau mai putin, cu un stres psiho-social, iar reactia ei este, în general, sã mãnance tot mai mult.
Multe persoane, în special femei, iau medicamente de sintezã pentru slãbit, care au efectul de a le suprima pofta de mancare, actionand ca un laxativ. Folosirea permanentã a acestor medicamente creazã dependentã si perturbã metabolismul apei si a sãrurilor din organism, provocand edeme, rinichii sunt afectati, se produc tulburãri psihice si de ritm cardiac. Au apãrut regimurile pe bazã de pulberi, care, în prima fazã, produc o scãdere însemnatã în greutate, deoarece organismul pierde multã apã, dar nu scade si grãsimea.
Toate aceste cure de slãbire restrictive au marele dezavantaj cã persoana nu învatã sã-si înlocuiascã modul de nutritie nesãnãtos cu obiceiuri alimentare mai bune, astfel cã majoritatea îsi regãsesc vechea greutate la numai cateva sãptãmani de la terminarea regimului, ele fiind mai dezechilibrate decat înainte din acest punct de vedere.


Regimul disociat propune o alternativã blandã si eficace, pe termen lung, în curele radicale si restrictive, care au ca scop scãderea greutãtii prin prevenirea persoanei de anumite alimente. Aceasta înseamnã cã unele alimente se potrivesc mai bine între ele decat altele. Dacã alimentele care nu se potrivesc se consumã împreunã, se produce pentru o scurtã duratã o dereglare digestivã, în primul rand balonare, apoi o mãrire a organelor digestive.
Digestia are loc mai usor dacã sucurile gastrice prelucreazã un singur fel de alimente. De exemplu, legumele verzi se potrivesc cu carnea, decat cele care contin amidon, deoarece acestea din urmã se digerã în mediu alcalin, spre deosebire de carne cãreia îi trebuie un mediu acid.


Este importantã separarea proteinelor de glucide, care practic nu este posibilã 100%, dar dacã se reuseste sã se rezolve la douã treimi din alimente este foarte bine.
Alimentele cu calorii negative sunt cele consumatoare de grãsimi. In cea mai mare parte sunt reprezentate de legume, fructe si condimente si sunt bogate în sãruri minerale, vitamine, contin putine proteine si hidrati de carbon, iar procentul lor caloric va fi de 90 de calorii la 100 de grame. Pe de altã parte aceste alimente au în compunerea lor peste 90-95% apã. Consumarea în mod regulat a acestor alimente produce un efect caloric negativ, care duce la o pierdere în greutate.
Busuiocul, cimbrul, mãrarul, usturoiul, pãtrunjelul, menta, salvia, cimbrisorul, chimionul, ienupãrul pe langã faptul cã amelioreazã mult gustul mancãrii, contribuie la procesul de digerare si eliminare a grãsimilor.
Fructele cum ar fi: ananasul, merele, portocalele, cãpsunele, afinele, zmeura, mango, grapefruit, lãmaia au rol în distrugerea proteinelor.


O hranã sãnãtoasã este o hranã proaspãtã, variatã, bogatã în substante vitale, alcalinã, cu multe vitamine, cu sãruri minerale si oligoelemente.

Este recomandat ca de trei ori pe sãptãmanã sã nu se consume carne, aceasta fiind înlocuitã cu preparate din soia.
Nevoile zilnice de aminoacizi se pot acoperi prin consumarea a 100 gr. de grau integral sau orez nedecorticat. Se vor consuma legume proaspete, care contin substante vegetale bioactive (glucosinolate, flavonaide) cum ar fi: cartofi, linte, mazãre, fasole verde, varzã, broccoli, rosii, fulgi din cereale, paine integralã, gris, orez nedecorticat, grau încoltit sau germeni de grau. Substantele bioactive distrug radicalii liberi care sunt responsabili pentru evolutia cancerului.


Se recomandã hrana care nu a fost congelatã, conservatã, rafinatã, evitandu-se alimentele care au fost prelucrate industrial, cum ar fi zahãrul rafinat, fãina albã, uleiul rafinat, conservele.
Unele condimente au efect de stimulare a digestiei si metabolismului (cimbrul), altele actioneazã împotriva îmbolnãvirilor (chimenul, cimbrul, mãrarul), sau sunt diuretice (ceapa, ienupãrul).
Se vor consuma numai grãsimi vegetale naturale, unt, margarinã sau ulei presat la rece. Se vor evita alimentele cu continut mare de candiu (metal nociv pentru sãnãtate si care provoacã leziuni renale) cum ar fi: ciupercile de pãdure, organele de porc, pateul de ficat.


La prepararea alimentelor trebuie avut grijã ca acestea sã se fiarbã mai mult decat este nevoie, deoarece se distrug substantele nutritive. Trebuie avut grijã la mancãrurile cu prãjeli si sosuri, deoarece nu sunt sãnãtoase. Afumarea alimentelor si prãjirea lor în grãsime animalã sau ulei încins produce la suprafata acestora o crustã maronie (care este o oxidare toxicã), precum si deseuri grãsoase, care sunt cauza tulburãrilor digestive si a gravelor probleme de sãnãtate (ateroscleroza, bolile canceroase). Cel mai indicat este ca alimentele sã fie preparate la aburi, prin fierbere în apã sau la grãtar, ele pãstrandu-si gustul, culoarea si valoarea nutritivã.

Ar trebui respectate cateva reguli privind modul în care ne alimentãm sãnãtos:
- se mãnancã încet, avand timp suficient pentru consumarea mancãrurilor, fãrã stres, fãrã întreruperi (ridicare de la masã pentru rezolvarea unor probleme), într-o atmosferã de calm si liniste;
- cu 15-20 de minute înainte de masa principalã se
poate consuma o salatã sau un mic aperitiv, pentru a se micsora senzatia de foame, mãrind satietatea;
- se mãnancã pe sãturate, dar nu mai mult, chiar dacã mancarea este foarte bunã si gustoasã;
- se mãnancã la ore fixe;
- nu se "sare" peste mese si nici nu se înlocuieste masa cu o felie de paine cu unt;
- se mestecã mult si bine, hrana trebuind fãramitatã înainte de a se înghiti, pentru a usura munca stomacului;
- nu se beau lichide în timpul meselor, deoarece digestia este mai dificilã, producandu-se mai mult acid în stomac;
- dupã ora 17 nu se consumã mese îmbelsugate, bogate în proteine, greu de digerat, iar cu 2 ore înainte de culcare nu se mãnancã nimic;
- se recomandã împãrtirea celor 3 mese principale în cantitãti mai mici, în 5-6 mese pe zi;
- se mãnancã numai cand apare senzatia de foame, fiind interzisã consumarea alimentelor de plictisealã sau pentru omorarea timpului;
- nu se mãnancã cu lãcomie, iar portiile de mancare sã fie moderate;
- este indicatã tinerea postului o zi pe sãptãmanã, pentru eliminarea toxinelor si odihnirea organelor. Pe durata postului se beau multe lichide, apã platã, sucuri naturale din fructe, ceaiuri, cam 2-3 litri esalonat pe toatã ziua;
- seara, înainte de culcare se poate bea o canã cu lapte cald, eventual îndulcit cu miere de albine, sau o canã cu ceai din plante medicinale (tei, musetel).


Curiozitati geografice

Desi pare imposibil, Marea Adriatica se pare ca nu are... fund! Cercetatorii au descoperit ca imense cantitati de apa dispar zilnic intr-o groapa de pe fundul marii, ei au turnat cantitai mari de vopsea in acel loc pentru a studia fenomenul. In mod normal vopseaua nu se dizolva in apa si ar fi trebuit sa apara la suprafata in apropierea locului unde au fost deversate, dar, nici urma de vopsea la suprafata. Pana in acest moment nu s-a ajuns la nici un rezultat, concluzia fiind ca pe fundul marii exista o groapa imensa, care nu poate fi masurata.

In Australia exista niste stanci care pe parcursul unei zile isi schimba culorile de mai multe ori. La rasaritul soarelui stancile au coloarea roz, apoi la pranz sunt albastre ca mai tarziu sa devina galbene si seara, cand apune soarele sunt rosii ca focul.

Tot in Australia exista un arbore care pentru a rezista in perioadele de seceta atunci cand ploua se umfla ca o damigeana si isi pastreaza apa in tulpina.

In muntii Gara-Taz din Republica Kazaha a fost descoperita o pestera aflata la 160 de metri adancime unde creste o padure de brazi micuti si de asemenea in aceasta pesterea exista si pasari, printre care o specie de porumbei albastri.

In nordul Rusiei exista un lac cu 5 feluri de apa asezate in straturi: apa dulce, apa putin sarata, apa sarata, apa rosie si apa cu hidrogen sulfurat. In fiecare strat traiesc pesti si plante specifice tipului respectiv de apa. Si in Romania, langa Sibiu exista un astfel de lac cu apa in straturi, ce este neobisnuit la el este ca acesta nu-si schimba adancimea, la fiecare masuratoare a avut 34.5 metri.

Misteriosul oras incas Machu Picchu,aflat la 2 400 m altitudine,in muntii Anzi,e numit adesea

,,orasul pierdut al incasilor''.Ascuns in munti,Machu Picchu a ramas neatins de conchistadori.Aici se afla una dintre cele mai extraordinare descoperiri:Intihuatana, ,,priponul soarelui''.Acolo,la soltitiul de iarna,preotii indeplineau un ritual care trebuia sa apere soarele de disparitia totala.Langa Intihuatana era templul principal,dedicat soareluisi zeului sau,Inti.La solstitiile de vara si de iarna,soarele stralucea deasupra altarului prin fiecare sintre ferestrele trapezoidale ale templului.In acesta se afla vestita Camera a Celor Trei Ferestre,care se spune ca se afla in locul de unde cei patru fii si cele patru fiice ale lui Inti au placat in lume,in cautarea unui pamant fertil.




Samhain - Originea sarbatorii Halloween

Sarbatoarea Halloween isi are originile in sarbatoarea celtica a recoltei,Samhain,care celebra ultima recolta din an,marcand sfarsitul sezonului fertil.De Samhain se faceau pregatiri pentru iarna ce avea sa vina.Se aprindeau focuri.Neopaganii de azi spun ca Samhain este ,,Anul Nou pagan'',dar celtii nu-l considerau astfel.Ei credeau ca de Samhain se deschid portile dintre lumea noastra si cea a spiritelor care veneau pe pamant mai degraba acum decat in orice alta zi a anului.Pentru a se eri de strigoi ce bantuiau lumea,oamenii purtau masti.Se puneau ofrande de mancare la usi,pentru spiritele care ar fi trecut pe acolo.Cand crestinismul s-a raspandit printre celti,prin secolul 5 i.Hr.,Biserica s stabilit pe 1 noiembrie o sarbatoare in cinstea sfintilor,numita Ziua Tuturor Sfintilor(in engleza,All Hallow's Day).Noaptea dinaintea ei(noaptea de Samhain) se numea Ajunul All Hallow(in engleza,All Hallow's Eve).Sarbatoarea s-a modificat relativ putin cu timpul,dar numele i-a ramas.



Obiceiul scobirii dovlecilor

Scobirea napilor sau tartacutelor si punerea de lumanari in ele era un obicei raspandit de Halloween.Abia cand sarbatoarea a ajuns in America au inceput sa fie folositi dovlecii.Motivele initiale ale acestei practici nu sunt foarte clare.Lumanarile si chipurile scobite aveau poate rolul de a speria spiritele care bantuiau pe pamant la acea vreme.Puteau simboliza si capul regelui galez Bran cel Binecuvantat,care ceruse sa-i fie taiat capul si sa-i fie pus cu fata spre Franta,pentru a apara de invadatori pamanturile celtilor.


Ne vand mancare falsificata!

Ca sa scoata profit si mai mare,multi producatori producatori alimentari.

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare,prof. dr.Gheorghe Menciniopschi,face dezvaluiri socante:multi producatori nu respecta reteta de fabricare a produselor alimentare si...falsifica mancarea.In ultima sa carte ,,Noua ordine alimentara.Si noi ce mai mancam?'',specialistul dezvaluie ,,siretlicurile'' folosite frecvent in industria alimentara si care ne pun in pericol sanatatea.

Laptele poate fi falsificat prin adaugarea de apa,prin extragerea grasimilor,prin amestecarea celui de vaca cu cel de oaie sau prin adaugarea de conservanti.


Carnea de calitate superioara este deseori amestecata cu alte tipuri de carne,precum cea de magar sau de cal,iar pentru a se pastra mai bine ea este ,,tratata'' cu E-uri sau chiar radiata.


Pasta de mici, carnati,salamul,mezelurile si conservele sunt fasificate prin inlocuirea unei parti de carne cu sorici,tendoane,organe,soia si aditivi aimentari



Smantana este ,,imbogatita'' cu faina,gelatina,lapte batut sau albus de ou.Unii producatori adauga creta sau ghips pentru consistnta.


Untul vandut de unii producatori este ,,lungit'' cu untura de porc sau seu de vita.


Branzeturile sunt falsificate prin inlocuirea partiala proteinelor laptelui cu proteine animale-praf de abus de ou sau plasma sngvina


Mierea poate contine indulcitori naturali(zahar,sirop de glucoza),zaharina sau substante de ingrosare(amidon,gelatina,clei de oase).Pentru conservare,multi producatori folosesc caramelul.