22 octombrie 2011

Cel mai mare şi frumos nufăr

Vasta pădure amazoniană deţine multe superlative si înglobează o bună parte din cele mai deosebite plante şi animale de pe glob. În acest ţinut totul pare să se întâlnească la dimensiuni neobişnuite, cel mai mare rozător din lume (capibara) si giganticul arbore Kapok fiind două din exemplele relevante.

În aceste condiţii, nu este de mirare ca şi cel mai mare nufăr de apă din lume are aceeaşi origine. Frunzele de Victoria regia (Victoria amazonica) sunt ca o tavă cu marginile ridicate, şi au diametrul de 2-3 m. Fiindcă nervurile aflate pe partea inferioară sunt pline de aer, frunzele pot susţine o greutate destul de mare, circa 4-5 kg, si chiar pe cea a unui copil.

Partea care in genere dă farmec tuturor plantelor, floarea, are 40 cm în diametru si este de culoare albă atunci când se deschide iar apoi roz. Florile efemere răspândesc un parfum suav, care nu durează decât o noapte şi o zi şi sunt polenizate de insecte ca scarabeul.

Să nu va închipuiţi că pentru a ajunge la aceste dimensiuni, plantele au nevoie de un timp prea îndelungat, dimpotrivă, cercetătorii au fost uimiţi să constate că ritmul lor de creştere este de circa 2,54 cm pe minut.

Victoria regia a fost descoperită la începutul secolului al XIX-lea şi denumită dupa regina Angliei. Este una dintre cele 40 de specii de nuferi care se dezvoltă în natura pe tot parcursul anului, însa este mai greu de gasit în timpul sezonului uscat. Aceasta pentru că preferă apele puţin adânci şi tulburi, precum mlaştinile, care le oferă numeroşi nutrienţi spre deosebire de cele curgătoare.

Nufărul Victoria regia se mai găseşte şi altundeva decât în ţinuturile calde ale Americii de Sud, anume în Asia de sud-est şi în special în Indonezia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu