2 iunie 2012

Vine vara !




Ce este vara ?

Vara este anotimpul cu cele mai lungi și cele mai calde zile, unde lungimea zilelor depinde de gradele latitudine. Asfel avem de-a face cu atât de faimoasele nopți albe din St. Petersburg și Scandinavia. Este numită la Polul Nord și anotimpul zilei de la miezul-nopții

Ieri, începând cu data de 1 iunie (cunoscută ca şi Ziua Copilului) a venit oficial vara ! Ce planuri aveţi pentru toată durata sa ?

Mai jos, avem câteva imagini :
 



  








 În următoarea listă avem câteva fructe de vară, iar mai jos câteva sfaturi nutritive : cireşe, vişine, căpşune, zmeure, caise, piersici, mure, coacăze, afine, smochine etc.

Cireşele, dulci mărgele

Consumă-le cât de des ai ocazia, deoarece te pot scuti de multe neplăceri legate de bunăstarea organismului. Cele roşii, spre exemplu, conţin antocianine, antioxidanţi puternici care reduc riscul apariţiei bolilor de inimă. Şi nu doar atât. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au demonstrat că o dietă bogată în cireşe scade nivelul crescut al colesterolului şi al trigliceridelor. Oamenii de ştiinţă mai spun că dacă mâncăm cu regularitate cireşe, putem evita dezvoltarea cancerului de colon.


Vişine pentru inimă şi vene 
 
Au proprietăţi terapeutice asemănătoare suratelor lor mai dulci, cireşele. Conţin substanţe anticoagulante, fiind recomandate celor care suferă de ateroscleroză sau au probleme ale sistemului venos. Şi-au demonstrat aportul în reducerea nivelurilor de colesterol şi zahăr din sânge, fiind de ajutor diabeticilor.



Căpşune bune, bune

100 de grame conţin: 90% apă, 0,8% proteine, 0,6% lipide, 8,2% glucide, 2,6% fibre şi doar 43 de calorii. Deţin o cantitate mai mare de vitamina C decât citricele, reprezentând o sursă naturală superioară de antioxidanţi. Totodată, sunt bogate şi în vitaminele E, B1, B2, B6, B9, K, PP, betacaroten, săruri minerale şi oligoelemente (calciu, fier, fosfor, potasiu, iod, cupru, mangan).
Studii specializate au relevat că reduc incidenţa cancerului gastro-intestinal, previn bolile de inimă, scad tensiunea arterială, ameliorează astenia nervoasă şi insomniile. Si încă o veste bună în
legătură cu ele: nu îngraşă şi pot fi consumate fără grijă şi de către diabetici, căci au un indice glicemic scăzut.


Zmeurica, decât boaba mai ,,voinică ''
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXAQlKaEiqvvt7MrwzX75b7qc4PoBg1AUfpNmx_vxFwkEj4Xr4vX_Nt-pP5UOh2rWC1IXBMKv8HeABq8p_uZq8Gp_arm24u9bvTcGz3tGsMOC9YUCtHymEz7GlMIP5G2SY9CISZqdz2jQ/s1600/zmeura.gif
Trebuie să-i acorzi un loc de frunte în farfuria ta ! Dacă ai nevoie de argumente ceva mai solide decât delicata aromă revigorantă, află că cercetătorii olandezi au descoperit că acest fruct, deşi mic, este foarte „voinic”, el având o activitate antioxidantă de 50 de ori mai puternică decât căpşunele, de 3 ori mai mare decât kiwi şi de 10 ori mai mare decât roşiile. În plus, are proprietăţi antimicrobiene si anticarcinogene şi este o sursă generoasă de vitamina C, magneziu, cupru, calciu. Mai vrei argumente?
O cură cu zmeura poate valora mai mult decât câteva folii de medicamente pentru stomac sau scăderea nivelului colesterolului. Sunt „prescrise” şi în ameliorarea bolilor de inimă, în tulburări de
tranzit intestinal, afecţiuni oculare sau pulmonare, diabet, răceală, răguşeală şi obezitate.
 

Piersici, nectarine, de sănătate pline
 
Sunt, prin excelenţă, alimentele indicate convalescenţilor şi celor care prezintă stări avansate de oboseală sau stări depresive. Graţie fosforului pe care îl conţin piersicile, la fel si nectarinele, protejează celulele nervoase. De asemenea, sunt bogate în vitaminele A, B1, B2 importante pentru menţinerea magneziului în organism şi întărirea sistemului imunitar. Nu în ultimul rând, aceste fructe zemoase şi parfumate favorizează reglarea funcţiilor intestinale şi hepatice, date peste cap, în principal, de stres.


Caise pentru calcule precise
Caise.
Sunt o sursă perfectă de provitamina A, vitaminele B1, B2, PP, fosfor, magneziu şi fier, imbunătăţind activitatea cerebrală, memoria şi capacitatea de muncă. Însă, principala lor calitate este conferită de conţinutul ridicat de potasiu, care le transformă într-un mijloc diuretic eficient.
Din acest punct de vedere, sunt indicate, cu precădere, în remiterea bolilor sistemului circulator şi ale rinichilor.
De asemenea, sunt recomandate în obezitate, dar nu şi persoanelor cu diabet zaharat.



Locuri de vacanţă :

1. Phoenix, Arizona - 3.872 de ore de soare pe an
Capitala statului american Arizona se bucura de soare aproape 85% dintr-un an, fiind unul dintre cele mai insorite locuri din America. Iar acest oras este un magnet pentru turistii care vor sa scape de iernile lungi din zone nordice, mai ales ca au la dispozitie multe atracţii, printre care se numara si Desertul Sonoran sau Gradina Botanica a acestuia.










2. Dubai, Emiratele Arabe Unite - 3.439 de ore de soare pe an

In Dubai poti vizita cea mai inalta cladire din lume - Burj Kalifa (828 metri) - sau Insula Palmier, creata artificial, poti admira renumita fantana muzicala sau poti face cumparaturi in imensele mall-uri moderne.

De preferat insa ar fi sa eviti sa vizitezi Dubaiul vara, deoarece in acest anotimp temperaturile pot atinge si 54 de grade Celsius. Iar daca vrei sa vezi Desertul Dubai, poti face safari cu Jeep-urile disponibile pentru turisti sau te poti plimba cu camila ori cu balonul.



 










3. Las Vegas, Nevada, SUA - 3.825 de ore de soare pe an

Orasul Las Vegas nu are doar cazinouri si zone urbane de vazut, ci si locuri naturale uimitoare. Indreapta-te spre exemplu, catre Zona Recreativa Nationala a Canionului Red Rock, de unde poti merge pe jos pentru a admira peisajul stancos al Dealurilor Calico si Canionului Icebox.



 










4. Perth, Australia - 3.211 ore de soare pe an

Perth este cel mai vestic oras din Australia si necesita un pic mai mult efort pentru a ajunge la el (cel mai apropiat oras este la circa 2.000 de kilometri departare), dar temerarii sunt rasplatiti din plin. In februarie, temperaturile pot atinge 38 de grade Celsius, iar in Parcul King si Gradina Botanica poti vedea plantele salbatice inflorind. Parcul King ofera, de asemenea, si o vedere panoramica a orasului.



 










5. Andaluzia, Spania - 2.965 de ore de soare pe an

Muzica flamenco si coridele isi au originile in aceasta zona a Spaniei, iar cele trei mari orase ale ei - Sevilia, Cordoba si Granada - sunt bogate in istorie si arhitectura. Si, desi cea mai insorita zona a Andaluziei este provincia Almeria, relativ nedescoperita de turisti, din est, cei mai multi vizitatori se indreapta catre statiunile Costa de la Luz, de pe partea Atlanticului, si Costa del Sol, de pe partea Marii Mediterane.



 










6. Rodos, Grecia - 3.291 de ore de soare pe an

Insula Rodos, din Marea Egee, este cautata de milenii de catre iubitorii de soare. Iar pe langa faptul ca te poti bucura de multe plaje, aici poti si sa ratacesti pe strazile de piatra ale Orasului Vechi, medieval, si poti vizita biserici bizantine, moschei, gradini ascunse, curti interioare ori ruinele templului lui Apolo.



 










7. Bali, Indonezia - 3.348 de ore de soare pe an

Plajele Padang-Padang si Ubud, care au aparut si in filmul "Eat, Pray, Love", cu Julia Roberts, se numara printre cele foarte cautate de turisti. Linia de coasta din Bali este un paradis tropical si cel mai bun loc pentru a petrece o zi insorita in Bali. Te poti caza in statiunea Ayana, care este situata pe o stanca inalta, ce ofera o panorama deosebita asupra oceanului (si este aproape de aeroport) sau intr-una din cele 78 de vile private.



 










8. Cipru - 3.137 de ore de soare pe an

Insula Cipru este a treia ca marime din Marea Mediterana si atrage turisti iubitori de soare si nisip, o plaja renumita fiind Phinikoudes, situata in apropiere de orasul Larnaca.

Dar, desi sunt si alte zeci de plaje incantatoare din care sa alegi, una care nu ar trebui ratata se afla intre Paphos si Limossal, unde celebrele Stanci ale Afroditei domina tarmul. Potrivit mitologiei grecesti, aici s-a nascut Afrodita, iesind din valurile inspumate ale marii.



 










9. Jamaica - 3.002 ore de soare pe an

In general, oriunde te-ai duce in zona Marii Caraibilor pentru a cauta soare nu prea ai cum sa dai gres. Iar cateva dintre cele mai frumoase plaje de aici se gasesc in Jamaica - Plaja Turtle, Mallard sau Plaja James Bond, unde hotelul Golden Eye ofera turistilor posibilitatea de a se caza in fosta resedinta a scriitorului Ian Fleming (care a creat personajul James Bond).



 
















10. Miami - 3.155 de ore de soare pe an

Vara, temperaturile din timpul zilei de aici pot depasi 32 de grade Celsius, fiind insa si o umiditate ridicata. In lunile uscate de iarna, temperaturile sunt in jurul mediei de 21 de grade, mai potrivite pentru excursii in parcurile nationale ca Everglades si Biscayne - ideale pentru a avea contact cu viata salbatica.

In Everglades poti vedea aligatori, crocodili, delfini, pasari flamingo, lamantini, iar in Biscayne - egrete, batlani si pelicani, printre alte vietuitoare.