3 martie 2012

Roşia Montană



Sfârtecarea trupului ţării : urmează paşii mărunţi ai Germaniei+Ungaria pe de-o parte şi Israelului pe altă parte, care şi-a îndeplinit misiunea : ne-a cumpărat deja.

Acolo se ascunde un tezaur uriaş ce nu va putea fi măsurat nicicând în bani ! Am găsit ghidul local recomandat care ştie foarte multe şi care ne-a dus în adâncurile pamântului. Şi mai ales ale istoriei. Si când am ieşit la suprafaţă ne-am dat seama în ce hău fără fund de fapt suntem pe cale să fim aruncaţi.

Iaşi , mai 2010

" ...Roşia Montană este cea mai veche localitate din România , atestată din anul 131 dupa Hristos ;
...De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, făcând din Roşia un orăşel cosmopolit ;

...Din Roşia s-au ridicat, de-a lungul timpului, mulţi luptători ardeleni, cum au fost Simion Balint, George Gritta, luptător in revoluţia din 1848, alături de Avram Iancu ;
...În Roşia, străduţele înguste şi pietruite, casele de patrimoniu, construite în stil baroc de arhitecţi italieni (Strada siciliana), în urmă cu aproape doua sute de ani, te transportă în alt timp. ''


Ultimele 330 de tone de aur şi 1680 de argint vor să fie exploatate până la ultima rocă de minereu, de compania Gold Corporation, cărie i-a fost consesionată exploatarea.

Există procente mai mari decât oriunde în lume, şi metalele rare atât de căutate de industria constructoare de nave spaţiale: titan, vanadiu, wolfram, molibden.


Concesiunea s-a făcut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi încă şapte ani de-acum încolo.
,,
Vedem zilnic cum angajaţii companiei intră în galerii, sub pretextul că iau probe şi fac măsurători, până ce vor începe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controlează daca iau sau nu iau aur de-acolo... ''


De la Bucureşti sau din altă parte a lumii nu-şi dau seama de dimensiuni reale ale tragediei de la Roşia Montană, iar când vin aici şi află adevarul, sunt izbiţi de
anormalitatea acestei situaţii, de lipsa reacţiei de la Guvern si a administraţiei locale, faţă de această stare de lucruri.
Toţi scriu acolo că nu-şi pot închipui că vestigiile istorice, galeriile romane, bisericile şi cimitirele istorice, bucăţi întregi de munte s-ar nărui intr-un iaz de cianura.

Fiecare invitat, specialist pe felia lui a vorbit despre efectele, numai negative , ale exploatarii miniere pe care vor să o înceapa la Roşia Montană.
prof. univ. dr. Ion Brad - membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, biochimist a explicat clar care sunt efectele cianurilor rezultate din exploatare asupra organismelor vii: moarte sigură pentru mediu, plante, animale si oameni pe o rază de sute de km (inclusiv în ţările vecine) din cauza vaporilor de cianură care se ridică in aer.


S-a vorbit despre faptul că asta este rezerva strategică de aur a României, de care se ştie de mii de ani, pe care
dacii au exploatat-o cu măsură şi pe care au lăsat-o moştenire urmaşilor pentru gestionarea independenţei a Poporului Roman şi despre faptul că în Munţii Apuseni pe lângă cea mai mare rezervă de aur şi argint din Europa, aur de o calitate ridicată, mult superioară, ar fi şi o rezerva uriaşă de wolfram, metal mai scump decât aurul şi mult mai preţios, greu de găsit, foarte necesar, în industria militară şi spaţială şi în economie în general.

Sunt multe care se învârt în jurul regiunii Apuseni pe care vor să îi distrugă.E plin de zăcăminte, şi pe toate vor să le exploateze, statul român primeşte nimic, adică 1 miliard de dolari în 20 de ani de exploatare, adică 15 % iar explatatorii iau restul de 85 %, şi lasă în urmă distrugeri istorice, ecologice, umane, NAŢIONALE , economice inestimabile.

Pentru pământul acesta au murit Dacii, au murit marii Domnitori Români, milioane de Râmani de-a lungul secolelor ca să îl apere de asupritori şi ca să il dăm noi degeaba astăzi.