12 martie 2011

Ursul alb


Ursul polar (sau ursul alb) traieste in zona bazinului arctic polar sau pe coastele si insulele Oceanului Inghetat. Poate calatori pana la 30 km pe zi sau poate inota mai mult de 100 km zilnic doar pentru a-si gasi hrana. Fiind niste animale foarte mari, ursii polari trebuie sa manance cel putin doua kg de carne pe zi, pentru a supravietui. Hrana lor consta in principal din foci, morse sau pui de balena, dar - in lipsa acestora - pot manca si reni, pasari, rate, pesti sau oua.

Barlogul ursului alb este sapat de mascul in gheata, avand cam 2 metri lungime si 1,5 metri inaltime. In acest culcus sta femela din octombrie pana in martie-aprilie, cand iese din ascunzatoare impreuna cu puii sai.

Ursul alb este un mamifer mare, cantarind intre 350 si 650 kg (masculul este de 2-3 ori mai greu decat femela), iar lungimea sa variaza intre 2,5 si 3 metri. Este de obicei un animal singuratic, iar cand se afla in grup, acest grup este format ori dintr-o pereche mascul-femela, ori dintr-o femela impreuna cu puii ei.(Stiati ca ursul polar poate mirosi o foca de la 32 km departare?)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu