28 martie 2011

Primi paşi pe Lună

NASA a prezentat joi, la a 40-a aniversări a primilor paşi făcuţi de oameni pe Lună, înregistrările video restaurate ale misiunii Apollo 11, punând capăt speculaţiilor din presă care susţineau că imaginile originale cu paşii făcuţi de Neil Armstrong pe Lună erau complet distruse.

Potrivit AFP, aceste imagini restaurate de compania Lowry Digital din Los Angeles, renumită pentru restaurarea filmelor din seria "Războiul Stelelor", prezintă într-o definiţie mult îmbunătăţită scenele devenite celebre din 20 iulie 1969, vizionate în direct de milioane de telespectatori, inclusiv faimosul salt făcut de astronautul american Neil Armstrong, cu picioarele lipite, după desprinderea lui de pe ultima treaptă a scării modulului spaţial şi până ce a păşit pe solul lunar. În aceste imagini restaurate pot fi văzuţi Neil Armstrong şi Buzz Aldrin fixând steagul american pe Lună.

Timp de trei ani, NASA a căutat benzile video analogice în arhivele sale şi a descoperit că pe aceste suporturi video au fost înregistrate ulterior alte materiale.

Pentru a recupera cele trei ore şi jumătate petrecute pe Lună de astronauţii misiunii Apollo 11, înregistrate de o cameră fixă, Richard Nafzger, inginerul NASA însărcinat cu misiunea de a restaura aceste imagini, a trebuit să urmeze mai multe piste.


Cercetătorii americani au descoperit la CBS Houston imagini de bună calitate, transmise la acea epocă direct şi în timp real de Agenţia spaţială americană către acest post de televiziune. Ei au recuperat, de asemenea, o altă copie a acestor imagini, înregistrată de un centru NASA din Australia.

Imaginile restaurate par mult mai clare şi mai detaliate decât vechea copie a înregistrării video ce a fost difuzată în direct, la vremea respectivă, pe ecranele a milioane de televizoare din lumea întreagă.

"Restaurarea este un proces în curs şi care ar putea să ne ofere imagini şi mai bune", a precizat Richard Nafzger, care a explicat faptul că întregul film va fi restaurat şi pus la dispoziţia publicului în luna septembrie.

Imaginile restaurate au prezentat câteva detalii noi. De exemplu, se poate distinge mult mai clar reflectarea Lunii în vizorul căştii lui Neil Armstrong.


Secvenţele video cu primii paşi pe Lună ai astronauţilor americani au fost restaurate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu