29 martie 2011

Fructele. Partea a ll -a - Gutuia

O legenda povesteste cum a invins-o Hipomenes pe Atalanta in intrecere, lasand sa cada cele trei mere de aur, pe care ea s-a aplecat sa le ridice. In Grecia antica, gutuile erau considerate fructele zeitei Venus, tinerele casatorite trebuind sa guste din ele inainte de a pasi pragul camerei nuptiale, pentru a pune casnicia sub protectia frumoasei zeite. Hipocrate recomanda gutuile impotriva febrei si a diareei, si din aceasta cauza, in Evul Mediu a fost emisa in Franta o ordonanta care prescria plantarea gutuilor in gradinile regale. Bogata in vitamina A si B gutuia contine saruri calcaroase si tanin, de aceea este recomandata in afectiunile pulmonare.

Florile de gutui in traditiile populare romanesti : Nu cresc in aceeasi abundenta ca si alte flori de pomi fructiferi, in schimb sunt considerabil mai mari, au o nuanta roz-alba care bucura privirea si o mireasma extrem de "apetisanta", care trezeste pofta de viata.

Ceaiul - se facea din flori si frunze de gutui, care erau puse mai intai la uscat, in locuri aerisite si umbrite. O lingurita de planta maruntita se oparea cu o cana de apa, se lasa un sfert de ceas, dupa care se filtra. Se indulcea cu miere si se bea sau se folosea ca gargara contra tusei(inclusiv a celei convulsive), contra bronsitei si a durerilor de gat. Pe zi, nu se beau mai mult de 2 cani, pentru ca poate provoca greata, durere de cap si anumite disfuncii nervoase. Acest ceai mai era folosit primavara contra "slabirii la inima"(ischemie cardiaca) si a "galbinarei"(icter).

Florile crude de gutui - erau consumate de copii pentru gustul si mireasma lor agreabile, fiind extrem de cautate. Au un gust dulce-astringent. Se credea despre copiii care vor manca primavara flori de gutui ca vor creste mai repede, vor fi ageri la minte si vor avea somnul bun, ferit de cosmaruri si interventii malefice. In prezent, se stie ca florile pomilor din familia gutuiului poseda, intr-adevar, principii active, cu efecte tonice si usor sedative. Nu este recomandata insa consumarea lor in exces, pentru ca supradozele au efecte nefaste asupra sistemului nervos.

Constituenti :

Gutuile contin zaharuri 7-8%, apa 70-72%, tanin, cantitati mici de grasimi, pectine, acizi organici, saruri minerale de Fe, Ca, P, K, Cu, Mg, S, vitaminele A, B, C si PP. Semintele contin amigdalina si 20% substante mucilaginoase. Se utilizeaza, în scopuri medicinale, atat pulpa cat si semintele.

Recomandari terapeutice :

Gutuile coapte se recomanda celor care au stari de lenevire a stomacului, ajutand la digestie. Ele au proprietati calmante si sedative. Siropul, jeleul, gemul si marmelada de gutui amelioreaza diareele, hemoragiile uterine si hemoroizii. Din samburi, care contin mucilagii, se prepara un ceai, care ajuta la vindecarea tusei, bronsitei si raguselii. Ceaiul se obtine dintr-o lingurita de samburi, care se oparesc cu o ceasca de apa fierbinte. Lichidul se bea indulcit cu miere de albine.

Degeraturi, piele crapata - Aplicati comprese imbibate cu apa de samburi, pe care o obtineti punand la macerat un pumn de samburi de gutui(cam 10g) in doua pahare cu apa.

Dureri in gat - Faceti gargara cu o lingurita de sirop de gutuie, diluat intr-un pahar cu apa calduta.

Insomnie - Beti(inainte de culcare) o infuzie de frunze de gutui. Cantitatea : 50g de frunze la 1 litru de apa.

Insuficienta hepatica - Beti in fiecare zi doua cesti de infuzie de salvie sau menta in care amestecati 100ml de suc de gutuie obtinut prin mixare.

Tuberculoza pulmonara - Taiati o gutuie cu tot cu coaja in felii cat mai subtiri si dupa aceea in bucatele mici, fierbeti intr-un litru de apa pana scade la jumatate. Mai departe strecurati bine, printr-un tifon. Adaugati 2 linguri de miere. Se ia cate o lingura inainte de fiecare masa si intre mese(de cinci ori pe zi).

Reteta bunicii - Lichior de gutui

Amestecati 1/2 litru de tuica buna(de prune) cu 1,5 litri de zeama de gutui, obtinuta prin fierberea si presarea fructelor intregi. Adaugati 2g de scortisoara, 8g de cuisoare, 50g de migdale amaresi putina nucsoara. Lasati sa se macereze 2 luni. Preparati apoi un sirop de zahar si turnati-l peste lichior. Filtrati, colorati cu zahar ars si puneti-l in sticle. Acest lichior este recomandat in caz de indigestie, arsuri sau balonari. Beti un paharel dupa mese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu