29 martie 2011

Fructele. Partea I - Portocala

Celebrat mai ales pentru fructele sale parfumate si foarte gustoase portocalul isi datoreaza prezenta in farmacia naturii, si frunzelor si florilor sale - antiseptice si calmante - precum si scoartei, bogata in substante active febrifuge si laxative.

Bogate in vitaminele C si A, in sodiu, potasiu, calciu si fosfor, portocalele au o valoare energetica foarte mare. Iarna, cand legumele si fructele proaspete sunt rare, portocala ramane unul din cei mai importanti furnizori de sanatate, ajutand la lupta impotriva infectiilor bacteriene.

Din ce in ce mai raspandit in Europa, sistemul american de a bea in fiecare dimineata pe stomacul gol un pahar de suc de portocale a devenit o obisnuinta, mai ales in dietele vegetarienilor. Datorita continutului de zahar direct asimilabil, sub forma de levuloza, portocalele le sunt permise si diabeticilor.

Dar portocalul mai contine o calitate apreciata in toate timpurile: bunicile noastre aveau in permanenta in casa o sticluta cu apa de flori de portocal, deoarece cateva picaturi turnate pe o bucata de zahar aveau o putere calmanta reala, in caz de nervozitate sau angoasa.

Tratamente de uz intern

Angoase - beti la discretie un ceai de flori de portocale, preparat prin infuzarea unei linguri de planta cu un litru de apa clocotita. Baut seara, lichidul favorizeaza somnul. Acelasi efect se obtine daca varsati 10 picaturi de apa de portocale intr-un pahar de apa plata. Se beau 3 pahare pe zi.

Constipatie - se fierbe 30 de minute coaja de la doua portocale. Se arunca apa. Se fierbe coaja din nou, intr-un litru de apa plus 20g de zahar. Se scoate pe o farfurioara si se consuma a doua zi dimineata.

Convalescenta, imbatranire - pentru a face sucul de portocale si mai nutritiv, adaugati 2 lingurite de zahar pudra si un ou batut, la un pahar de suc. Puteti dilua cu putina apa plata. Pentru a lupta cu succes impotriva varstei, beti in fiecare dimineata un pahar de suc proaspat de portocale.

Circulatia sangelui - sucul de portocale proaspat (si nu conservat) lupta eficient impotriva ingrosarii sangelui, cauza a multor tulburari, intre care si depunerile de grasime pe artere, care le obtureaza si pot duce la tromboza. Beti 8 pahare mari pe zi, dintr-o bautura facuta din o parte suc de portocale, patru pati de apa si o lingurita de zahar.

Diabet - pisati 40g de coaja uscata de portocala si macerati-o in 100 ml de alcool de 75 de grade. Strecurati si luati 8-10 picaturi de 3 ori pe zi, in putina apa sau suc de lamaie.

Apetit (lipsa) - beti inainte de masa un paharel din urmatorul preparat: intr-o jumatate de litru de tuica curata se pune la macerat coaja a sase portocale, vreme de 15 zile. Dupa care se adauga 2 litri de vin alb sec, in care s-au dizolvat 500g de zahar pudra. Filtrati si lasati sa se odihneasca o saptamana inainte de a-l folosi.

Obezitate- se prepara un decoct dintr-o portocala si trei lamai taiate felii, la 1/2 litru apa. Se fierb 10 minute. Se adauga 2 linguri de miere si se fierbe din nou lichidul 5 minute. Se strecoara si se lasa la racit. Se beu 3 pahare pe zi, dimineata, la pranz si seara.

Rahitism - pentru a feri un nou-nascut de rahitism, dati-i 1-3 lingurite de suc de portocale pe zi. Nu stoarceti fructele decat inainte de utilizare.

Spasme gastro-intestinale - se prepara o infuzie dintr-o linfurita de pulbere de flori, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 15 minute. Se consuma 2-3 cani pe zi.

Insomnie - o infuzie preparata din 5-6 flori de portocal la o cana de apa clocotita favorizeaza somnul. Se bea inainte de culcare. O doza redusa, de 3-4 flori de portocal la o cana de apa, calmeaza copii agitati si nervosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu