12 martie 2011

Despre 8 martie si martisor.



Ziua de 8 martie, motiv de bucurie pentru doamne si domnisoare. Se daruiesc flori, se fac cadouri, se venereaza femeia. Putini stiu ca ziua internationala a femeii marcheaza, de fapt, o comemorare. In urma cu 100 de ani, intr-un incediu dintr-o fabrica din New York, si-au pierdut viata numeroase muncitoare. Angajatele fabricii americane de textile au declansat un protest fata de conditiile de munca, iar initiativa lor a fost punctul de plecare pentru fixarea datei de 8 martie ca fiind "Ziua Internatinala a Femeii".

In anul 1910, la Internationala Socialista din Copenhaga, s-a hotarat ca o zi pe an sa fie consacrata sarbatoririi pe plan international a femeii muncitoare, iar in anul 1977, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a decis ca aceasta zi sa fie 8 martie.

In tarile Europei Occidentale, aceasta zi este asociata cu lupta femeii moderne pentru emancipare, transmit agentiile internationale de presa. In Italia, de exemplu, de 8 martie sunt organizate reuniuni - nu lipsite de teme si polemici politice, cu accent pe afirmarea drepturilor femeilor, a sigurantei acestora la locul de munca, a sanatatii, transmite agentia ANSA.
In tarile baltice, pe 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei. Copii daruiesc mici cadouri si flori mamelor. Tot in aceasta zi, barbatii ofera flori femeilor care le sunt aproape, in semn de multumire, respect si iubire.


Legenda martisorului :


Se spune ca in trecut Soarele a luat chipul unui om pentru a participa la hora dintr-un sat. Vazand frumusetea si blandetea Soarelui, Zmeul l-a rapit si l-a incuit in templul sau. Un tanar din sat se hotaraste sa plece in cautarea Zmeului pentru a elibera Soarele. Cautarea tanarului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna.

Spre sfarsitul iernii, voinicul reuseste sa gaseasca castelul Zmeului, lupta cu acesta si elibereaza Soarele.
Eliberat, Soarele ajunge pe cer si incalzeste pamantul, redand bucuria oamenilor.
Tanarul este ranit grav de zmeu, iar sangele acestuia se scurge pe zapada alba.

Legenda spune ca de atunci tinerii au inceput sa impleteasca ciucurasi: dintr-un fir alb, care semnifica puritatea ghiocelului – prima floare ce vesteste venirea primaverii si unul rosu – care semnifica sangele voinicului sau dragostea pentru frumos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu