22 martie 2011

Ce este muzica ?

Ce este muzica?

Oricine stie ce este muzica. Auzi ritmul, auzi linia melodica, auzi versuri si poti spune “muzica”.
Atenienii petreceau multa vreme discutand despre adevaratul sens al unor cuvinte si notiuni, uneori fara sa ajunga la vreun rezultat care sa multumeasca pe toata lumea. Insa acum avem dictionare.

MUZICA, (4) muzici, s.f. 1. Arta de a exprima sentimente si idei cu ajutorul sunetelor combinate intr-o maniera specifica. 2. Stiintă a sunetelor considerate sub raportul melodiei, al ritumului şi al armoniei. 3. (Adesea fig.) Creatie componistica, melodie cantec; p. ext. executare sau audiere a unei compozitii muzicale. ◊ Expr. (Fam.) A-i face (cuiva) muzică = a-i face (cuiva) gălăgie, scandal. 4. Orchestră. ◊ Muzică militară = fanfară. Muzica sferelor = pretinse sunete bizare emise de vânturile solare şi de pulsaţiile corpurilor planetelor; cântecul planetelor. – Din lat., it. musica, fr. musique, germ. Musik.

Ok stim ce este muzica. Insa de ce ne afecteaza? Cum ne afecteaza? De ce ne poate schimba starea?

Cu siguranta muzica afecteaza. Chiar si cu mult inainte sa existe cubluri unde poti vedea fete uratzele dezbracandu-se pentru bani, existau cantece de razboi, cantece de leagan, cantece religioase.

Nu prea se stie care este legatura dintre muzica si noi. Chiar si daca despre o fotografie se poate, cu greu, insa se poate spune de ce ne impresioneaza, muzica ramane o problema dificila. Am citit intr-o carte de psihologie diferite ipoteze, insa nimic nu este sigur (sau macar plauzibil).

La un moment dat era o vaga sugerare (foarte vaga) ca muzica este strans legata de modul in care functioneaza creierul, si anumite ritmuri sunt asociate de minte cu anumite moduri de gandire, astfel afectandu-ne starea.
Insa mentiunea era atat de vaga incat o pot considera ipoteza mea. Spun despre ea, pentru ca este singurul lucru la care m-am putut gandi ca o definitie a muzicii si mi s-a parut a avea sens.

Ok; insa ce este muzica atunci, pana la urma, pentru noi? Cum explici efectul muzicii cuiva care nu a auzit-o sau simtit-o niciodata;

Muzica te poate face sa plangi, te poate motiva sa iti iei sabia si sa te bati cu ticalosu de dusman sau sa mergi cu tancul prin Bagdad si sa distrugi cladiri ale fostei armate Irakiene, te poate linisti, si iti poate adormii copilul care plange; iti poate exprima sentimentul pe care il ai cand invingi, si fericirea pe care o simti cand esti singur cu persoana la care tii.

Nimeni nu are nici o teorie despre care sa poti spune “Da.. asa e..are dreptate.. nu am vazut lucrurile asa pana acum insa asa este” in legatura cu muzica.
Spun asta pentru ca am cautat pe google. Si am gasit la loc de cinste idea ca muzica ne afecteaza in modul in care ne afecteaza vocea unei persoane care vorbeste.

Tonul/ritmul persoanei cu care vorbesti te afecteaza in diferite feluri, iar muzica ar fi o derivata al acestui aspect. Se poate sa aiba putina dreptate pe undeva… departe, insa acesta este raspunsul? Ma indoiesc! Cu convingere!

Cateva jocuri de idei despre muzica:

“Muzica este ceea ce asculti atunci cand ai chef sa asculti muzica”
(“La musique c’est ce que l’on écoute quand on a envie d’écouter de la musique” Claude Risset.)

“Muzica este orice sistem de sunete, despre care atunci cand intrebi un om va tinde sa raspunda ‘Da’”.

Muzica implica existenta componentei umane.

Muzica implica existenta timpului. Muzica poate fi explicata ca o serie de sunete ordonate intr-o secventa de timp, insa nu acesta este raspunsul.

Imi place cand vad uneori persoane, in general de varsta mea, cu casti in urechi, in metrou, ascultand muzica. E un fel de senzatie de “my people”.

Toate astea se intampla.. fara sa stim ce este muzica. Oricum. We n-joy it.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu