22 martie 2011

Castelul Bran

Castelul Bran

Castelul Bran denumit si castelul Dracula este unul dintre cele mai pretioase vestigii istorice din Transilvania. Daca peretii monumentului ar vorbi, ne-ar putea destainui secole intregi de istorie, veacuri de legenda si povesti cum nu s-au mai auzit.

Castelul Bran, castelul Dracula

Cea mai reprezentativa legenda a Transilvaniei - cea a lui Dracula sau a lui Vlad Tepes, se leaga si de castelul Bran. Aceasta ni-l infatiseaza pe Vlad Tepes - domnitor in Tara Romanesca in secolul XV - drept un soi de vampir, ce se hraneste cu sangele si carnea dusmanilor. Aceste amanunte au constituit deliciul multor documentare, filme sau au fost folosite ca strategie de promovare a zonei. In realitate, acesta era doar un domnitor necrutator cu dusmanii, carora le aplica pedeapsa extrema - trasul in teapa. S-a presupus ca asa zisul Dracula a locuit in Castelul Bran, insa nu s-au gasit niciun fel de dovezi care sa ateste lucrul acesta.


Castelul ramane insa un vestigiu autentic, situat in pasul Rucar-Bran, la 30 km de municipiul Brasov. Este amplasat strategic, pe marginea unei stanci inalte, pentru a spori vizibilitatea asupra zonei.

Castelul Bran - scurt istoric

Castelul Dracula era initial o fortificatie de forma patrulatera neregulata, a caror turnuri au fost construite mult mai tarziu. Cetatea a fost donata reginei Maria a Romaniei in 1920, care a amenajat-o si a transformat-o intr-un veritabil castel, ramas mostenire fiicei sale, principesa Ileana.

In 1948, a reintrat in proprietatea statului roman, deoarece familia regala a fost expulzata. In 1987 au fost incepute o serie de lucrari in vederea restaurarii si amenajarii ca muzeu, iar recent Castelul Bran a fost restituit urmasilor principesei Ileana. Acestia l-au remobilat cu piese din colectia personala, astfel ca astazi vizitatorii pot admira exponate ce reproduc si reflecta atmosfera regala de la castel.

Descopera acum mai multe despre Romania turistica, Castele Romania si principalele atractii turistice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu